Het tomatsås med linser och råris

Det här är en gammal favorit från min tid som vegetarian på 90-talet. Jag hittade det här receptet i Allt Om Mat första gången och sedan dess har jag ändrat det en del. Äter du vegan byter du ut crème fraiche mot exempelvis Oatley Fraiche och använder riven veganost. Kan gärna förberedas dagen innan, då sätter sig smakerna bättre.

Det här behövs till 3-4 personer
Ingredienser
1 finhackad medelstor gul lök
1 finhackad liten röd paprika
Olja
1 burk krossade tomater (Mutti) alternativt 500 gram färska (skållade och urkärnade)
1 dl röda linser
5 finhackade soltorkade tomater (välj de som bara innehåller tomater och salt, finns mycket fusk med bl.a. druvsocker och vinäger)
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
1 tsk scriracha eller sambal oelek
Råris eller pasta
Riven ost

Gör så här:
1. Blötlägg linserna 10 minuter.
2. Fräs löken i olja 3 minuter, tillsätt paprikan och fräs ytterligare 2 minuter.
3. Tillsätt krossade tomater, salt, linser och soltorkade tomater, koka cirka 15 minuter på låg temperatur till linserna känns mjuka
4. Blanda ner crème fraiche och sriracha/sambal oelek och koka upp.
5. Servera med råris och riven ost.

Vintips
Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2016 (varunr 72449, pris 119,-). Finns på hyllan i Piteå, beställs till övriga butiker. Ett skolboksexempel på en torr Riesling. Trots att den går utmärkt att dricka idag, så kan du köpa några flaskor extra och lagra minst 10 år.
Servera 10-12 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor