Hur korkat kan det bli?

Korkar har använts som förslutning på vinflaskor en väldigt lång tid. För mig är korkeken med sin naturkork på flaskan den stora favoriten. Elegant, lyxig och väldigt trevlig! Trots det så blir ca 3% av alla viner med naturkork korkskadat. Så vad är egentligen den bästa förslutningen på buteljer?

 

Naturkorken är en väldigt flexibel kork som kan sitta i en vinflaska i många år. Trevligt och många gånger en bra förslutning för lagring av viner, men nackdelar finns som korkskadat vin.

Plastkorken är enligt min mening svårare att få upp när man väl ska öppna flaskan. Inte alls lika flexibel som naturkorken.

Glaskorken är jag väldigt förtjust i och många andra i min närhet också. Merparten av vinerna jag avnjutit med just glaskork har oftast kommit från Tyskland. Jag tycker glaskorken är en elegant och fin förslutning samtidigt som den är väldigt praktisk.

Skruvkapsylen är ett perfekt sätt att försluta vinflaskan med men saknar dessvärre all elegans och charm. Trots det så har skruvkapsylen slagit stort i vinländer som Nya Zeeland och Australien där nästintill alla buteljer förses med skruvkork. Självklart är denna förslutning väldigt bra när du ska lagra vinet.

 

 

Men trots all forskning på detta så är det svårt att verkligen komma fram till vad samtliga viner, unga som gamla mår allra bäst av att förslutas med och lagras med. Med andra ord är det inte så korkat eftersom mycket är individuellt vad man själv föredrar.

Under mina temaprovningar går vi igenom alla olika förslutningar på flaskan från naturkorken till skruvkapsylen. Många deltagare blir oftast nyfikna på just glaskorken för att den inte förekommer allt för ofta som förslutning på vinerna.

 

Terrific Wines
Ambassdor