Kycklingsallad

Vi har äntligen fått en försmak på sommaren har att erbjuda i form av väder och veckans recept är en utmärkt måltid en het sommardag. Det är kycklingsallad med inspiration från det sydostasiatiska och europeiska köket.
Vi brukar förbereda kycklingen kvällen innan, sedan är det bara att blanda ihop och äta. Det skall ju gå snabbt och enkelt när hungern infinner sig.
Ni som undviker socker kan byta ut sockret mot sötströ eller agavesirap.

Kycklingsallad
Det här behövs till 4 personer
500-600 gram kycklinglårfilé
3-4 msk flytande honung
1 finhackad röd chili
2 tsk finriven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
Salt och grovmalen svartpeppar
400 gram strimlad rödkål alternativt vitkål eller både och
2 finrivna morötter
1 krispsallad skuren i mindre bitar
Koriander
Mynta
4-5 msk finhackade torrostade jordnötter

Lime- och chilidressing
1 finhackad röd chili
1 finhackad liten gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 grovhackad plommontomat
2 msk socker
Juicen från 2 lime
3 msk vatten
1 msk fisksås
2 msk finhackad koriander

1. Blanda honung, chili, ingefära och vitlök i en skål. Krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg ner kycklingen i skålen och vänd den i honungsblandningen. Låt stå minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200oC. Lägg i kycklingen i en eldfast form, täck formen med grillfolie och stek den i ugnen 20-25 minuter och låt den sedan svalna. Skär den i mindre bitar innan servering.
3. Lime- och chilidressing: Mosa chili, lök och vitlök i en mortel. Tillsätt tomaten och blanda ihop. Tillsätt socker, limejuice, vatten, fisksås och koriander och blanda ihop (alternativt mixerstav).
4. Blanda rödkål, morötter och sallad med hälften av dressingen.
5. Fördela salladen på tallrikar, toppa med kyckling, jordnötter och örter. Droppa över resten av dressingen och servera.

Dryckestips: Rings Pfalz Riesling 2020 (Nr 79957, pris 149,-), ett utmärkt vin när det finns lite hetta på tallriken. Serveringstemperatur 10 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor