Ny web-provning: Chardonnay

Fredag 1 maj klockan 17.00 kommer vår ambassadör Erik Grödahl lära oss mer om en av vinvärldens populäraste druvsorter: Chardonnay. Erik kommer visa hur man identifierar chardonnay-druvan och berätta något om de många vinstilar druvan inbjuder till. Det finns också förslag på tilltugg och en varmrätt som den som vill kan förbereda och avnjuta efter provningen. Varför inte köra provningen som “aperitif” och fortsätta med en middag därefter?

Provningen tar cirka 45 minuter och sänds live via vår facebooksida: facebook.com/terrificwines. Vinerna klarar ungefär en vecka i kylen efter öppnandet.

Erik kommer i tur och ordning presentera:

A. La Desirée Chardonnay 2018 (nr 6321, 79kr)
B. Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2018 (nr 5562, 129kr)
C. Domaine Trouillet Saint Veran 2018 (nr 78848, 179kr)
D. Girard Chardonnay 2016 (nr 74963, 225kr)

Tilltugg och varmrätt
Nedanstående rätter är beräknade för fyra personer.
Kvällens tema är tångrom och crabsticks.

Oströra
Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl smetana, smaksätt med salt och svartpeppar. Servera på mandelpotatischips och toppa med tångrom.

Räkröra
Rör ihop 100 gram skalade räkor med 1 dl smetana, 1 finhackad liten rödlök, 2 msk finhackad dill och 2 msk tångrom, smaka av med salt och svartpeppar. Servera på crostini eller baguetteskiva.

Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom
200 gram crabsticks
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + ½ msk olivolja
1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 stänk tabasco
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
2-4 msk tångrom

Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.
Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguetteskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.

Krabbiffar – ”Budget i lyxförpackning”
½ krm saffran
1 tsk konjak eller annan brandy
¾ kilo potatis
Ca 400 gram surimisticks
4 salladslökar eller en liten purjolök
2 msk smör
1 msk finhackad röd spansk pepparfrukt
1 msk finhackad citrongräs
3 stora ägg
1 ½ tsk salt
smör till stekning

Dillmajonnäs
2 dl majonnäs (hemlagad)
2 msk hackad dill
1 finhackad vitlöksklyfta

Tillbehör: Ruccolasallad

Gör så här:
Blanda ½ krm saffran med konjak. Låt stå.
Dillmajonnäs. Blanda majonnäsen med dill och vitlök. Ställ i kylen.
Koka potatisen. Pressa och låt svalna.
Skär surimisticks i mindre bitar och rör ihop med saffransblandningen.
Skiva salladslöken och fräs den i smör. Tillsätt pepparfrukt och citrongräs och låt det fräsa med en stund.
Mixa potatis, surimisticks, lökblandningen, ägg och smaka av med salt.
Forma 14-16 biffar. Stek dem några minuter på var sida på medelstark varme. Servera dem varma med dillmajonnäs och rucolasallad.

PS Ni som kan vara med live kan chatta med oss och ställa frågor medan provningen pågår. Den som inte kan vara med fredag 1 maj ska veta att vi kommer lägga ut provningen på vår hemsida och vår nya youtubekanal (TerrificWinesTV) så man kan se den och vara med också i efterhand.

Terrific Wines
Ambassdor