Pinot Noir – The “heartbreak grape”

Pinot Noir “the heartbreak grape”. Men också världens mest mångsidiga och intressanta druva. Den fantastiska blåa druvan som är svår att odla men när man lyckas med den så är det en druva att älska och bli förförd av. De bästa vinerna på denna druva hittar man framförallt i Bourgogne men också Oregon, Usa och Sonoma Valley i Kalifornien. Fantastiska viner framställs också i vinområden på Nya Zeeland och Australien med mera. Själv älskar jag druvans karaktärsdrag. Bärigheten, intensiva jordgubbstonerna och örtigheten i de eleganta vinerna.

Vineyards in Sonoma Valley

 

Druvan kräver mycket omsorg av sin vinmakare för att den är svårodlad. Pinot Noir har väldigt tunt skal och mognar tidigt på säsongen. Druvan är känslig för gråröta och det är alltid viktigt att låta druvorna få en ordentlig mognad. För lite sol ger omogna viner och för mycket värme och sol kan ge blaskigt vin.

 

 

Pinot Noir är en av det äldsta blåa druvorna som finns och kräver mycket omsorg av varje vinmakare. Ponzi Vineyards i Willamette Valley i Oregon Usa imponerar på mig varje gång. Denna trevliga vinfirma körde igång i början av 1970-talet och som nu är ekologiskt certifierade. Här provas två årgångar som är helt fantastiska på olika sätt. Årgång 2011 är sval, elegant och en väldigt frisk pinot Noir på alla sätt. Härlig doft av kryddor, muskot och vildhallon och full med generös frukt såsom körsbär, plommon, röda bär och med härliga peppartoner med lite toner av choklad.
Årgång 2013 är något fylligare men också fin frukt och bärighet men jag är storförtjust i båda årgångarna. Vinerna passar utmärkt till härliga rätter på kyckling såväl som lamm. Mums!

 

 

Blir ni nyfikna på att prova vår Pinot Noir från Ponzi Vineyards så tveka inte att boka en temaprovning rundresa USA där vi inkluderar detta fantastiska vin med många fler härliga viner från Usa. Hör av dig här på sidan eller maila mig på mathias@terrificwines.se för att skicka förfrågan.

 

 

 

 

Terrific Wines
Ambassdor