Pizza med zucchini, kapris och rökig majonnäs

Det här blev sensommarens favorit, fantastiskt gott om jag får säga det själv. I vanliga fall är det tomatsåsen som är en smakbärare i mina pizzor, men toppad med kapris och rökig majonnäs så får såsen spela andra fiolen och jag väljer en snabbvariant.

Det här behövs till en pizza – förrätt för två eller middag för en
25 gram jäst
1 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
½ tsk salt
2 ½ till 3 dl vetemjöl
Rör ihop allt till en smidig deg och låt jäsa 30-45 min.

Topping
3-4 msk koncentrerad tomatpuré, exempelvis Mutti
1-2 msk vatten
Salt och svartpeppar
Zucchini i skivor
Kapris
Riven smakrik ost eller Mozzarella
Sätt ugnen på 225 o C.
Rör ihop tomatpuré och vatten, smaka av med salt och svartpeppar.
Baka ut degen och bred över tomatröran. Strö över osten och toppa med zucchini och kapris.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Rökig majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl neutral rapsolja
1-2 krm Liquid smoke

Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav eller elvisp, tillsätt oljan droppvis till fast konsistens. Smaksätt med liquid smoke.

Servera Pizzan med några klickar rökig majonnäs.

Dryckestips
Vi börjar där vi avslutade i våras, på en av sommarens varmaste dagar avnjöt jag denna Pizza tillsammans med ett glas sval (11-14 grader) La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (varunr 2340, pris 89,-). Det här är inget vin som skall analyseras sönder utan skall avnjutas tillsammans med Pizzan i lagom stora klunkar.

 

Erik Grödahl
Ambassdor