Recept: Svamp stroganoff (vegetariskt)
Svamp Stroganoff
500 gram strimlad skogssvamp
1 stor eller 2 små strimlade gula lökar
1 tsk paprikapulver, gärna rökt
4 msk tomatpuré
1 ½ msk senap, gärna Västervik grov
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
Smör eller olja att steka i
Picklad lök och rotsaker
1 strimlad röd lök
1 morot skuren i tunna stavar
1 rödbeta skuren i tunna stavar
½ dl vatten
½ dl socker
¼ dl 12 %-ig ättika
Tillbehör
Cornichons
Alfagroddar
Persilja
1. Picklad röd lök- och rotsaker: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner röd lök, morötter och rödbetor och låt svalna.
2. Fräs svampen några minuter utan smör/olja tills all vätska absorberat, tillsätt smör eller olja och den gula löken, fräs på medelvärme 4-5 minuter tills löken känns mjuk.
3. Rör ner paprikapulver, tomatpuré och senap och låt fräsa ytterligare 3-5 minuter.
4. Tillsätt grädde och grönsaksbuljong och koka ihop på medelvärme 4-5 minuter.
5. Servera med tillbehören och toppa med persilja.
Vintips: Les Sorts Selecció 2018 (eller 2019), nr 70217, 119kr.