Rosa drömmar i februari
Rosé i febuari? Ja, varför inte. Det handlar bara om att hitta rätt typ av rosévin – för precis som med vitt och rött finns det rosévin i en mängd stilar. De lättare, ofta ljust färgade rosévinerna är vanligtvis gjorda för att konsumeras på sommaren. Kanske på balkongen eller en terrass med utsikt över havet. Med de inte sällan mer kraftigt färgade rosévinerna brukar det förhålla sig annorlunda. De är gjorda för att drickas till mat. Och året runt. Kanske kommer de mest kända vinerna i den här stilen från det lilla området Tavel, strax utanför Avignon och en inte alltför lång vinspott från Châteauneuf-du-Pape. I Tavel är det rosévin som gäller, och så har det varit ända sedan området var ett av de första i Frankrike och världen att få sin egen appellation för snart 100 år sedan. Vinerna härifrån är kända för sin kraftiga färg och stora smakrikedom. Vårt tips:
Les Lauzeraies Tavel 2019, nr 2724, 129kr. “Det här är ett kraftfullt och smakrikt vin med inslag av frukt och bär, som jordgubb och hallon, vidare citrus (framförallt blodapelsin), lingon, granatäpple, körsbär och persika. Väl avvägd syra som bidrar till en rejäl ryggrad, som gör att vinet klarar ett brett spektra av maträtter. Allt från mer exotiska kök via det vegetariska till grillad fisk och kyckling.”