Syna Vinha do Mouro!

Bakgrunden från pokerbordet märks, med rätt spel ger en låg insats och att våga syna en högvinst!  Vinha di Mouro – ett härligt vin med rena druvsmaker. De mörka bären har fått en fräschhet i ståltanken, syran ger bra balans och ödmjuka tanniner som tillför struktur. Lägg till inslag av röda bär och mörk choklad – ett elegant fyndvin i sin prisklass!

Vinet är medelkraftigt och fungerar utmärkt till kötträtter på fläsk, lättare oxrätter – servera sås med inslag av grädde och krydda lagom. Eller varför inte en traditionell pizza, pasta bolognese med riven parmesan. Till sommaren, en grillad örtkryddad fläskfilé, karréskivor m.m.

Vad har då pokerbordet med vinet att göra?
1979 spelades det poker i Estremoz och Miguel Louro, då 26 år numera vinmakare och ägare av Quinta do Mouro, satt runt boret. Vi lämnar detaljerna, det slutade med att Miguel hade valet att köpa en Porsche eller gården Quinta do Mouro. Sedan dess äger han gården, är utbildad tandläkare och 1989 planterades det vinrankor.

Den 33 hektar stora gården ligger vid porten till den vackra staden Estremoz i Alentejo. Här hittar vi druvorna aragonez, alicante bouschet, touriga nacional, trincadeira, petit sirah, petit verdot och cabernet sauvignon för de röda och arinto, antão vaz och verdelho för de vita. Lågt skördeuttag, väl planerade skördetillfällen, manuell skörd, spontanjäsning, användandet av lokal, portugisisk ek i kombination med mer elegant fransk dito (Vinha Do Mouro – ståltank). Vinerna är smakrika och kraftfulla med Alentejos hela potential i flödande överflöd. Målet är att skapa personliga viner och ge uttryck för den unika terroiren runt Estremoz.

Vinet blev en framgångssaga med massor med utmärkelser och flera gånger utsedd till områdets bästa vinproducent av bland andra Wine Magazine och The Wine Advocate. Strateg som pokerspelare, tandläkarens noggrannhet och sinne för skönhet, passion för vin – Miguel Louro samlar allt med elegans i flaskorna. Vi lär höra mycket av honom framöver.

Dags att syna!
Portugals viner är kanske de mest prisvärda här hemma. Lära känna deras fruktiga druvor och njut av kvaliteten som bara blir högre och högre, syn på Vinha do Mouro

Kittlar lite högre insatser? Ja de är underbara!

  • Quinta du Mouro Red, 2014, nr 92694, 299 kr.
  • Quinta do Mouro White, 2017, nr 92686, 299 kr.
Rolf Lindberg
Ambassdor