Unik champagne i begränsad upplaga!

Nu i december har Systembolaget släppt en mindre mängd av den unika champagnen H. Blin Quintessence Meunier 2010, nr 92144, 500 kr. Det här är vinet för Dig som söker det udda och för Dig som vill överraska vinvännen.

I Champagne arbetar man i huvudsak med de tre druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Ofta väljer producenterna att blanda de tre sorterna, ibland använder den bara två av de tre. Det händer rent av att enskilda viner görs med bara en av de tre druvorna, vanligast är ren chardonnay som då kallas blanc de blancs.

Det är svårt att skapa bra champagne med enbart pinot meunier och druvan är generellt den billigaste av de tre sorterna. En firma som gett sig den på att lyckas och som också lyckats med meunier är Champagne H. Blin i Vincelles sur Marne. Nu i december har 600 buteljer av H Blin Quintessence Meunier 2010 lanserats. Ett smått unikt vin gjort på pinot meunier, årgångsbetecknat och extra brut! Välgjort och gott, lovar vi. Ett måste för champagne-älskaren.

Quintessence är purungt idag och den som sätter gommen i det måste gilla oförlöst bubbel. Den som vill ha lite mer bredd och mognad får lagra flaskan några år – den som vill lagra tio år eller mer kan också göra det, utan problem.

Vinet är som sagt ungt och knutet och väldigt friskt och läskande med frisk syra och inslag av citrus, persika, passionsfrukt, vita blommor, bröd och mineraler. Fungerar trots sin ungdom som aperitif och, inte minst, skaldjur som ostron och till fisk som grillad hälleflundra med smörstekta kantareller och brynt smör.

Quintessence har lagrats minst fyra år på jästfällningen och dosagen är 2,5 g/l.

PS I Systembolagets beställningssortiment hittar du också H. Blin Brut Millésimé 2004, nr 77742, 400 kr (finns också på magnum, då med varunummer 99763, 725 kr).

Terrific Wines
Ambassdor