Vår Anna dömer Mundus Vini!
Mundus Vini har sedan tävlingen startades för 26 år sedan kommit att bli en av världens mest respekterade vintävlingar. Viner och domare från hela världen deltar. I år är vinerna 7481 stycken och domarna 269, av vilka tre är från Sverige och en av dessa är vår medarbetare Anna Sundin. Vi har ställt några frågor till henne (där hon just nu är i Deidesheim, Tyskland, och dömer).
Hur blir man domare i Mundus Vini och hur blev just du domare i Mundus Vini?
– Jag blev inbjuden av German Wines (Tyska vininstitutet) att delta som vindomare i Mundus Vini Nordic Edition med endast nordiska domare och tyska viner i Danmark i somras och efter det blev jag även inbjuden att delta i den internationella Mundus Vini. Detta kom sig främst av kontakten Terrific Wines har med German Wines men även till viss del min tidigare erfarenhet som vindomare i framförallt Frankrike och Monaco.
Krävs det mycket träning/erfarenhet för att kunna vara domare i Mundus Vini?
– Det krävs såklart en bra kunskap om vin och hur man bedömer ett kvalitetsvin och det underlättar om du också har erfarenhet från att vara med i vintävlingar då man på kort tid behöver skapa sig en uppfattning och ha tid att fylla i alla uppgifter så utförligt som möjligt. Det lär man sig i och för sig ganska snabbt.
Vad gör du som domare i Mundus Vini?
– Som domare sitter jag tillsammans med en jurygrupp bestående av totalt sex personer från olika delar av vinbranschen och vinvärlden. En av oss är president för vår lilla grupp och leder arbetet. Under några minuters tystnad bedömer vi samma vin. Vinets karaktär utifrån doft och smak och sedan kvaliteten på utseendet och kvaliteten och intensiteten på doft och smak följt av helhetsupplevelsen. Om ett vin kvalificerar sig till en medalj så diskuterar man kort i gruppen om man är överens och om något eventuellt behöver korrigeras.
Vad gör typ av viner har du provat?
– De viner jag provat hittills har varit en hel del från Frankrike. Flighter med chardonnay, grenache blanc, chenin blanc, syrah och även flighter med cabernet sauvignon från Chile och ett stort varierat ursprung av merlot och marselan som var intressant.
Har du hittat några viner som du tycker utmärker sig?
– Bland annat en riktigt bra marselan från Serbien, ett vin från Jura gjort på savagnin, en väldigt trevlig Picpoul de Pinet. Bland annat. Men sedan har det varit en del riktiga bottennapp också.