Recept: Pappardelle e Bardolino
De lätta, ljusa vinerna från Bardolino ska med fördel drickas lätt kylda och som de bärbomber de är. Men vad äter man till? Tja, till exempel pizza, pasta, sallad, fisk eller varför inte en vegetarisk pappardelle-variant?
Pappardelle, med vitlöksfräst svartkål och pinjenötter
Ingredienser
Pinjenötter 1 förpackning
Pappardelle 360 g
Mozzarella 2 förpackningar
Vitlöksfräst svartkål
Svartkål 300 g
Gul lök 2 st
Citron 1 st
Chiliflakes 2 krm
Vitlök 2 klyftor
Olivolja
Smör 1 msk
Salt
Svartpeppar
Vitlöksströssel
Crostini ½ förpackning
Olivolja
Vitlök 2 klyftor
Salt
Svartpeppar
Gör så här
1.Hetta upp en torr stekpanna och rosta pinjenötterna 1-2 min. Spara pannan.
2.Vitlöksströssel: Finsmula crostini. Hetta upp olivolja i stekpannan och stek smulorna tillsammans med pressad vitlök tills allt fått en fin färg, tar ett par minuter. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Ställ åt sidan och spara pannan.
3.Koka pappardelle. Spara 2 dl pastavatten till punkt fem nedan.
4.Vitlöksfräst svartkål: Skär bort de grövsta stjälkarna och strimla svartkålen i stora bitar. Finstrimla gul lök. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalen.
5.Hetta upp lite ny olivolja i den använda stekpannan och stek löken mjuk. Tillsätt kålen, pressad vitlök och chiliflakes och fräs ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt sparat pastavatten (se punkt tre ovan), pressad citronsaft (ca 1 msk) och smör. Låt koka ihop 1-2 min. Smaka av med salt och rikligt med nymald svartpeppar.
6.Riv mozzarella i mindre bitar. Blanda pastan med vitlöksfräst svartkål och citronskal. Toppa med riven mozzarella, rostade pinjenötter och vitlöksströssel.
Vin: La Corte del Pozzo Bardolino 2019, nr 2340, 95kr (“Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar, färska örter och hallon