Aligoté – åh va gått de é

Historiskt har chardonnay varit den fina vitvinsdruvan i Bourgogne medan aligoté fått spela andrafiolen. Sannolikt har det blivit så därför att det varit lite si och så med kollen på de olika klonerna, varianterna, av aligoté och därför att merparten av aligoté-varianterna spontant ger högre avkastning och därmed lite mer utspädd kvalitet. Men i grund och botten är de här två druvsorterna varandra mycket närstående. De är syskon rent av!

Jodå, båda har som föräldrar pinot noir och gouais blanc – andra syskon i skaran är gamay för att nu nämna någon – och precis som fallet är med chardonnay, kan aligoté upptrräda i lite olika former och stilar. Det är alltså inte helt lätt att, för att inte säga omöjligt, att inlemma alla varianter av aligoté (eller, för den delen, chardonnay) i en druvbeskrivning.

När aligotén möter en förstående vinmakare kan den ta sig de mest sublima uttryck och vi vill påstå att, det låga priset till trots, så är fallet med Clotilde Davennes Aligoté, nr 51929 (129kr). Här hittar vi den för vinmakaren typiska friskheten och exaktheten i vinmakeriet. Här finns inga orena nyanser, bara ett rent och friskt vin med både citrus och persika och gula och gröna äpplen i doft och smak, och visst hittar vi den där för Clotilde typiska eftersmaken späckad med gröna äpplen också här.

Terrific Wines
Ambassdor