Recept: Salade Niçoise

Ja, mitt i vintern slår vi till med en klassisk sallad och till det ett lika klassiskt rosévin. Fungerar också på vinter – vi lovar.

 

Salade niçoise med grillad tonfisk

Sallad

400 g färsk tonfiskfilé

400 g små kokta potatisar (gärna färskpotatis eller delikatesspotatis)

250g cocktailtomater

1 st rödlök

200 g haricot verts

2 huvuden romansallad

4 st ägg

4 sardellfiléer

1 dl svarta oliver

 

Vinägrett

1 msk vinäger

3 msk olivolja

0.5 tsk socker

½ citron – skal och saft

salt och peppar

 

Gör så här

  1. Skölj och riv salladen i bitar.
  2. Skala och skiva potatis och lök.
  3. Koka bönorna i lättsaltat vatten, 2-3 minuter. Spola dem i kallt vatten.
  4. Koka äggen
  5. Blanda vinägretten.
  6. Blanda sallad, potatis, lök, bönor, oliver och vinägrett.
  7. Hetta upp en grill eller stekpanna. Salta och peppra fisken på båda sidorna och grilla 1-2 minuter på varje sida. Genomstek inte fisken, då blir den torr.
  8. Lägg upp salladsblandningen på ett fat.  Skär fisken i mindre bitar och lägg på salladen. Skala äggen och skär dem i halvor, lägg på salladen. Avsluta med att fördela sardellerna på toppen.

 

Vin: Les Lauzeraies Tavel 2019, nr 2724, 129kr. (“Fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, granatäpple, körsbär, persika och blodapelsin. Ett kraftfullt och smakrikt rosévin.”)

 

Terrific Wines
Ambassdor