Tilltugg webbprovning 27/11
Här kommer recepten på tilltuggen till Erik Grödahls web-provning 27/11, som vi tidigare puffat för här på “News”. Så här skriver Erik:
Med de här tre kraftpaketen i glasen finns alla förutsättningar för en fantastisk kväll och att avsluta med en hamburgare alternativt ”halloumiburgare” efter avslutat sändning känns naturligt. När varmrätten har avnjutits är det bara att krypa ner i soffan med ett glas Amarone och ytterligare några bitar Parmigiano Reggiano.
För att göra det riktigt enkelt tar du några klickar av den röda peston på en crostini eller ciabatta till Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon under sändningen.
Till Girard Old Vine Zinfandel 2017 avnjuter du stekt halloumi toppat med rökig majonnäs.
Fasoli Gino La Corte del Pozzo Amarone 2015 får sällskap av några bitar rumstempererad Parmigiano Reggiano.
Hamburgare
Om du vill göra det enkelt för dig köper du ciabatta, den röda peston kan bytas ut mot bruschettamix, men när det gäller majonnäsen finns inget alternativ 😊.
Det här behövs för 2 personer
300 gram nötfärs
1 ägg
2 msk finhackad basilika
1/2 tsk salt
50 gram finriven Parmigiano Reggiano
Ciabatta (6 st) – de fyra överblivna blir perfekt till frukostmackan dagen efter
2 1/2 fingervarmt vatten
25 gram jäst
1 1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl vetemjöl special
3 dl durumvete
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan olivolja och salt. Jobba in mjölet tills du har en smidig deg, låt jäsa 45-60 minuter. Baka ut till sex ciabatta och låt jäsa 30 minuter. Grädda på 225 grader i 12-15 minuter.
Picklad rödlök
1 fint skivad rödlök
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1 1/2 msk 12 % ättika
Lägg löken i en liten skål, koka upp vatten, socker och ättika. Häll lagen över löken och låt svalna.
Röd pesto
1kruka basilika (även till hamburgaren)
15 soltorkade tomater
1 ½ dl finriven Parmigiano Reggiano
1 liten finhackad röd chili utan kärnor
1 dl olivolja
Mixa basilika, soltorkade tomater, Parmigiano Reggiano och chili i en matberedare, tillsätt olivoljan och mixa till en slät röra.
Rökig majonnäs
1äggula
1 tsk dijonsenap
4/5 tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
1 krm salt
1/3 krm vitpeppar
2 dl neutral rapsolja
2 krm rökarom (Liquid smoke)
Mixa ihop alla ingredienser förutom rapsolja och vitlök. Tillsätt sedan oljan droppvis tills majonnäsen binder sig och sedan i en tunn stråle. Rör till sist ner rökaromen.
Caprese
1 paket buffelmozzarella
2 tomater
Ruccola
Flingsalt
Olivolja
Längt ruccolan längst ner fortsätt med skivad buffelmozzarella och avsluta med tomaterna och du har en italiensk flagga, dock lite felvinklad. Toppa med flingsalt och olivolja.