Hur görs rosa bubblor?
1. Mousserande vin kan göras på många sätt. Det mest exklusiva och mest kostsamma, men också bästa, är att skapa bubblorna i flaskan. Detta sker genom att ojäst must och jäst tillsätts att basvin som dras till en flaska. När jästen jäser sockret i den ojästa musten till alkohol bildas bubblorna (koldioxid) som en biprodukt och voilá! vi har ett bubblande vin. (Billigare mousserande viner kan göras med allt från koldioxidmetoden, där koldioxiden tillsätts ett stilla vin, till “cuve close”, där bubblorna skapas genom an andra jäsning i en trycktank.)
2. I Champagne är det tillåtet att tillsätta lite rött vin från området till det vita bubblet för att på så vis skapa en rosa färg. Ett annat sätt att göra rosa champagne är att använda blå druvor som pinot noir i tillverkningsprocessen – de blå skalen får då ligga med en tid och ge färg när basvinet görs.
Dagens vintips är inte en champagne men väl en crémant de bourgogne, alltså ett mousserande vin från Bourgogne. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut Rosé, nr 70576, 189kr, är i allt väsentligt gjort som en champagne. Bubblorna har alltså skapats genom en andra jäsning i flaskan. Färgen kommer från druvorna som använts, 100% pinot noir, alltså en blå druva. Vinet har en stor och fruktdriven doft och smak, här hittar vi framförallt röda bär som jordgubbe och smultron men också hallon, kex, blodapelsin och persika. Som aperitif eller till kyckling, fisk eller en fräsch sallad.