Recept: Salade Niçoise
Ja, mitt i vintern slår vi till med en klassisk sallad och till det ett lika klassiskt rosévin. Fungerar också på vinter – vi lovar.
Salade niçoise med grillad tonfisk
Sallad
400 g färsk tonfiskfilé
400 g små kokta potatisar (gärna färskpotatis eller delikatesspotatis)
250g cocktailtomater
1 st rödlök
200 g haricot verts
2 huvuden romansallad
4 st ägg
4 sardellfiléer
1 dl svarta oliver
Vinägrett
1 msk vinäger
3 msk olivolja
0.5 tsk socker
½ citron – skal och saft
salt och peppar
Gör så här
- Skölj och riv salladen i bitar.
- Skala och skiva potatis och lök.
- Koka bönorna i lättsaltat vatten, 2-3 minuter. Spola dem i kallt vatten.
- Koka äggen
- Blanda vinägretten.
- Blanda sallad, potatis, lök, bönor, oliver och vinägrett.
- Hetta upp en grill eller stekpanna. Salta och peppra fisken på båda sidorna och grilla 1-2 minuter på varje sida. Genomstek inte fisken, då blir den torr.
- Lägg upp salladsblandningen på ett fat. Skär fisken i mindre bitar och lägg på salladen. Skala äggen och skär dem i halvor, lägg på salladen. Avsluta med att fördela sardellerna på toppen.
Vin: Les Lauzeraies Tavel 2019, nr 2724, 129kr. (“Fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, granatäpple, körsbär, persika och blodapelsin. Ett kraftfullt och smakrikt rosévin.”)