Visste du…
… att ”crémant de bourgogne” står för mousserande viner från området Bourgogne,
… att en crémant de bourgogne måste göras på druvor från Bourgogne,
… att crémant de bourgogne måste göras på stilla vin från Bourgogne, som jäses en andra gång enligt ”méthode traditionelle”,
… att ”méthode traditionelle” innebär att basvinet sätts att jäsa en andra gång med hjälp av lite socker och jäst och förs över på flaska där det får jäsa klart,
… att det är i samband med den här andra jäsningen på flaskan som bubblorna skapas i vinet i och med att koldioxid uppstår som en biprodukt när jästen omvandlar sockret till alkohol,
… att crémant de bourgogne tillverkas i drygt 380 kommuner fördelade på fyra departement (Yonne, Côte-d’Or, Saõne-et-Loire och Rhône),
… att druvorna som används i huvudsak är pinot noir och chardonnay, men att bland annat även gamay, melon och sacy kan ingå,
… att de bästa crémant de bourgogne vanligtvis görs endast på pinot noir och chardonnay,
… att det gjorts mousserande vin i Bourgogne sedan ett par hundra år men det var först 1975 som ”crémant de bourgogne” fick sin egen appellation och sitt eget regelverk,
… att en crémant de bourgogne kan vara vit (vanligast) eller rosé och torr (vanligast) eller innehålla en lätt sötma,
… att en crémant de bourgogne kan lagras olika lång tid på jästen i flaskan, minimikravet är nio månader, ligger vinet 24 månader med jästen får det kallas ”eminent” och om den ligger 36 månader ”grand eminent”.
Vintips: Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, nr 7725, 150kr (fruktigt, nyanserat och mycket friskt, inslag av gröna äpplen, kex, fransk nougat och grapefrukt. Serveras väl kylt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur).