Mistral Moscato d’Asti och chokladdesserter
Agricola Molino Mistral Moscato d’Asti 2020 (Nr 50636, pris 129,-) går från klarhet till klarhet och gjorde stor succé när jag hade vin- och chokladprovning i lördags. Tillsammans med havrechokladpannacotta och jordnötstryfflar skapas magi i munnen. Beställa hem en flaska eller två, servera runt 10-12 grader och avnjut till nedanstående desserter.
Havrechokladpannacotta
Det här behövs till 4–6 port (ca 16-18 portionsglas á 4 cl)
3 gelatinblad (alternativt vegetarisk ”gelatin”)
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
100 gram havrechoklad
Garnering:
Jordgubbar eller hallon
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med vaniljfröna och vaniljstången. Ta upp vaniljstången och bryt chokladen i bitar.
2. Rör om tills chokladen smält. Ta upp gelatinbladen och låt de smälta i grädden.
3. Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i 3 timmar för att stelna. Garnera med jordgubbar.
Jordnötstryfflar
Det här behövs för 15-20 st
150 gram 38 % havrechoklad
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk smör
1 msk mörk rom
1 dl jordnötter
Finhackade jordnötter att rulla tryfflarna i
Gör så här:
1. Skär chokladen i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
2. Koka upp grädde och honung, häll blandningen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, tillsätt sedan jordnötter och mörk rom och rör ihop. Ställ i kylen minst 5-6 timmar.
3. Rulla små bollar i önskad storlek. Rulla dem i finhackade jordnötter innan servering.
Njut!