Les Sorts – en fin sort

Ni som ännu inte upptäckt Les Sorts 2017, nr 70217, 115kr, har all anledning att göra det. Här har Ni ett rejält och smakrikt vin i elegant tappning, från distriktet Montsant, granne med (betydligt dyrare) Priorat. “Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, björnbär, ceder, skogshallon och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter …

Läs Vidare

Ny årgång av fin-cava

Sedan några år har vi blivit bortskämda med att Systembolaget släpper en begränsad volym av Gramona Imperial, nr 92682, 219kr, i början av december. I år kommer den istället redan i januari. Bara att tacka och ta emot! Det här är inte en cava vilken som helst utan en cava Gran Reserva. Det innebär att …

Läs Vidare

Désirée – det perfekta husvinet

La Cuvée Désirée 2018, nr 6321, 79kr, släpptes i Sverige i september 2019. Rimligt smaksatt och med en smak som påminner om högre prislappar har det snabbt blivit mångas favorit. Inte minst som “husvin”, alltså ett vin som vi alltid har hemma. Fungerar när Du bara ska ta ett litet glas till fisken på onsdagskvällen …

Läs Vidare

Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis

Här kommer årets första recept som går ganska snabbt att tillaga med lite planering. Börja med att koka potatisen, förbered potatisen och gör såsen medan kalkonen är i ugnen och tillaga grönkålen när potatisen är i ugnen, Det här behövs till 4 personer 600 gram kalkonfilé 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar …

Läs Vidare

Vintervitt vin

Vi tipsar om några vitviner som smakar så mycket att de håller kylan stången, också i januari. Domaine de Brescou Chardonnay 2016, nr 71421, 109kr. Smakrikt vitt från Languedoc. Les Sorts Blanc 2018, nr 74745, 169kr. Smakrikt vitt med ekinslag från Montsant. Girard Chardonnay 2017, nr 74963, 225kr. Smakrikt med inslag från Kalifornien. Hohenrein Riesling …

Läs Vidare

Gott Nytt Pizzavin!

Först som sist: Gott Nytt År! Och hur brukar vi svenskar inleda det nya året så om inte med pizza? Denna må sedan vara vegetarisk eller carnivorisk, toppad med ananas eller banan eller inget alls. Men oavsett det, påstår vi att vi har det perfekta pizzavinet i La Corte del Pozzo Bardolino 2018, nr 2340, …

Läs Vidare

Vinsång

Vilket härligt vin*   Vilket härligt vin i ii iin man blir härligt fin i ii iin hela livet ler e ee eer kan ej önska mer e ee eer alla mänskor små å åå ååå blir så söta då å åå ååå över hela sta’n a aa aan vinhink hela da’n (nu är det …

Läs Vidare

Året i bilder

Vi går in på årets sista vecka och vi gör som så många andra och sammanfattar året i bild.

Läs Vidare

GOD JUL!

Vi på Terrific Wines ber att få önska Alla en riktigt God Jul!

Läs Vidare

Munskänkens jul

Munskänkens jul* Middag råder,  livat det äro i husen, livat i husen, alla äta, tända äro ljusen, äro ljusen. Sipp** sapp, sippe-sippe-Sipp-sapp, Sipp, Sipp, sapp. Se, då krypa munskänkar upp ur vrårna, upp ur vrårna, lyssna, speja, trippa fram på tårna, fram på tårna. Sipp sapp, sippe-sippe-Sipp-sapp, Sipp, Sipp, sapp. Snälla folket låtit vinet rara, …

Läs Vidare

Chateau Montelena

Hur tjatigt och överexploaterat det nu än är måste ändå den stora, berömda ”Paris-provningen” 1976 nämnas i en presentation av Chateau Montelena. Det var nämligen då gårdens chardonnay-vin från 1973 vände upp och ner på vinvärlden. Till mångas förvåning och frustration utsågs den amerikanska bastarden till blindprovningens bästa vitvin. I ett slag blev Chateau Montelena …

Läs Vidare

Vintips: Julröda december

Ett knippe rödviner, som vi tycker passar som hand i lovikkavante nu i december och den fortsatta vintern. Les Sorts 2018, nr 70217, 115kr, “kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, björnbär, ceder, skogshallon och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.” Giulia Negri Pian del Molle Langhe Nebbiolo 2016, …

Läs Vidare

Glad Lucia!

Glad Lucia önskar vi, vår stjärngosse och Clotilde Davenne med sin Crémant de Bourgogne, nr 7725, 149kr (“Årets mousserande” i år igen när Sveriges vinskribenter och tidningen Allt om Vin röstade fram “Årets vinare” – ett friskt och fruktigt bubbel).

Läs Vidare

Ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör

Det här är ju bara för gott, ugnsbakad torsk med sprött täcke, smashad parmesanpotatis, remouladsås och kapris- och citronsmör. Perfekt att avnjuta när skreien kommer efter årsskiftet eller med torsk fiskad i någon månad med “r” i. Beställ hem vinerna i god tid innan, för det är de som bidrar till helhetsupplevelsen. Det här behövs …

Läs Vidare

“Årets vinare”: medaljregn!

Det var inte bara Terrific Wines som utsågs till “Åets importör” när landets vinskribenter röstade fram “Årets vinare”. Flera av våra viner fick också utmärkelser: Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 149kr. GULD “Årets mousserande”. Les Lauzeraies Tavel 2018, nr 2724, 129kr. SILVER “Årets rosé” (OBS! Sedan Lauzeraies lanserades 2011 har det bara varit …

Läs Vidare

Terrific Wines bäst i landet!

Terrfic Wines Årets Vinimportör!   Terrrific Wines har av Sveriges vinskribenter utsetts till Årets Vinimportör. Företaget har under sin tioåriga existens tidigare varit nominerat fem gånger till den ärofyllda titeln. – Vi arbetar sedan starten med tydliga strategier och en inriktning på kvalitet och långsiktighet, säger Terrific Wines VD Andreas Karlsson.   Terrific Wines har …

Läs Vidare

Strålande budget-chard!

Vad sägs om en frisk och fruktig chardonnay för blott 79 kronor? Jodå, den finns: La Désirée 2018, nr 6321, 79kr. “Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, persika, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.” (Finns i alla butiker)  

Läs Vidare

Champagne Goutorbe-Bouillot

Som så många andra mindre champagnehus är Goutorbe-Bouillot resultatet av att flera familjer gått samman, via giftermål eller bara för att bli effektivare och bättre via samarbete. Här börjar historien i mitten av 1700-talet och handlar om familjerna Goutorbe, Bouillot och Papleux och orten är Damery. Men för att göra en lång historia kort hoppar …

Läs Vidare

Calvados Garnier Père & Fils

Garnier tillhör klassikerna i Calvados. Firman startades av gammalfarfar Pierre 1877 i staden Frenes i hjärtat av Normandie och Calvados-området. Medan grundaren arbetade mest lokalt utvecklade sonen Albert verksamheten rejält. Det var han som investerade i den egna destillationsapparaten som fortfarande används, 100 år senare. Tredje generationen, Joseph, tog över på 1950-talet och det var …

Läs Vidare

Novembergrilla!

Grilla går väl att göra året runt? Och ju svalare årstid, desto bättre kommer Girard Old Vine Zinfandel 2016, nr22337, 215kr, till sin rätt!

Läs Vidare

Nyhet 8 november

Den 8 november släpps/släpptes en begränsad volym av det uppmärksammade vinet “Les Orris” från Domaine de Boucabeille i Roussillon (Munskänkarnas vinort 2020). Nr 95247, 249kr. 70% syrah, 15% grenache, 15 % mourvèdre, 110 % Roussillon. Kraftfullt, smakrikt, ungt.

Läs Vidare

Amforor

Efter att ha dömts ut och ansetts som en förlegad och orent metod att tillverka vin har de gamla amforor sedan några år åter kommit till heders i vintillverkningen världen över. Den som reser runt i ett vindistrikt snart sagt var som helst ska inte bli förvånad om det står några amforor i vinkällaren idag. …

Läs Vidare

Weingut Achim von Oetinger

Som namnet kanske kan antyda talar vi här om gamla anor. Men också om det samtida och moderna. Det är i alla fall precis så som den moderne vinbonden och företagaren Achim von Oetinger ser på saken: här möts Rheingaus alla fina traditioner med samtiden och det moderna och i slutändan innebär det finfin riesling …

Läs Vidare

Det perfekta pizzavinet

Pizzavinernas pizzavin är tillbaka. Sedan första juni hittar vi den ekologiska pionjären Fasoli Ginos ”La Corte del Pozzo Bardolino” 2018, nr 2340, 89kr på Systembolaget. Innan power-skolan slog till på 90-talet och ledde fram till massproducerade kraftpaket med 15 volymprocent alkohol och nattsvart färg var Bardolino ett uppskattat vin på våra breddgrader. Detta lätta, ljusa …

Läs Vidare