Recept: Rådjursfilé med parmesanrösti och äppelsky

Rådjursfilé med parmesanrösti och äppelsky. Vintips efter receptet.

 

Rådjursfilé

600 g rådjursfilé

1,5 msk smör

Salt och peppar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa rådjursfilén och lägg putset åt sidan (till såsen).
  3. Salta och peppra och stek i stekpanna så att filéerna får färg runt om.
  4. Lägg över filéerna i ugnsfast form och stek färdigt i ugn tills köttet har en innertemperatur på 56 grader (ca 20 min).
  5. Ta ut köttet och låt vila under aluminiumfolie i ca 15 min innan det skärs upp och serveras.

 

Äppelsky

Putset från rådjursfilé

1 syrligt äpple (t.ex. Ingrid Marie)

2 schalottenlökar

1 msk smör

2 dl rött vin

4 dl vilt- eller kalvfond

Ev maizena

1 msk smör

Salt och peppar

  1. Skala och kärna ur äpplet. Finhacka ¼ av det i små kuber och lägg i kallt vatten (sparas till slutet).
  2. Finhacka schalottenlöken och grovhacka resterande del av äpplet.
  3. Fräs lök, äpple och putset från rådjuret i kastrull.
  4. Slå på rött vin och låt koka ner till hälften tillsätt sedan fond och fortsätt koka i ca 15 minuter.
  5. Sila av puts, äpple och lök och om det behövs fortsätt koka ner tills ca 2 dl återstår.
  6. Red ev med lite maizena, smaka av med salt och peppar.
  7. Avsluta med att röra ner smöret (obs vispa inte utan bara rör) och tillsätt de finhackade äpplekuberna.

 

Parmesanrösti

2 bakpotatisar

75 g parmesan

2 msk smör

Salt och peppar.

  1. Skala och riv bakpotatisarna och krama ur vattnet ur den rivna potatisen så gott det går.
  2. Riv parmesanen och blanda med den rivna potatisen i en bunke. Salta och peppra.
  3. Forma fyra lika stora högar och stek sedan potatisblandningen i smöret. Tänk på att när blandningen läggs i stekpannan ska det läggas ner luftigt och inte tryckas ihop för att få bästa resultat.
  4. Stek röstin ca 8 minuter på varje sida, se bara till att de inte bränns.

 

Vid servering:Skär upp rådjursfilén i centimetertjocka skivor och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med röstin. Avsluta med att slå på lite av såsen vid sidan av filéerna.

Vintips:

Les Sorts Selección 2018, nr 70217, 119kr.

Muga Reserva 2016, nr 73711, 195 kr.

Giulia Negris Barolo La Tartufaia 2015, nr 79247, 365 kr.

Chiara Condello “Le Lucciole” 2016, nr 78345, 379kr.

Virginie de Valandraud 2016, nr 77502, 499kr.

 

Terrific Wines
Ambassdor