Vegetarisk bowl med blomkålsris, ungsbakad sötpotatis och avokadohummus

Det här blev riktigt gott, det blev lite pyssel, men det kanske beror på att jag gjorde tahinin själv.

Vegetarisk bowl med blomkålsris, ugnsbakad sötpotatis och avokadohummus
Det är behövs för två personer
1 blomkål
2 sötpotatisar
½ tsk malen koriander
½ tsk malen fänkål
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
Salt
Rapsolja
Srirachamajonnäs (1 dl hemlagad majonnäs + ½ tsk sriracha)
Picklad rödlök

Avokadohummus
200 gram kokta kikärtor
1 avokado
2 krm spiskummin
1 msk tahini
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
Salt

Picklad rödlök
1 tunt skivad rödlök
½ dl socker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten

 

Till servering
1 avokado

Gör så här:
1. Picklad rödlök: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner rödlöken och låt svalna.
2. Finriv blomkålsbuketterna på ett rivjärn, så att det ser ut som ris.
3. Skala och skär sötpotatisen i tärningar, blanda med kryddor och olja i en bunke. Lägg sedan i en form eller på ett bakplåtspapper och ugnsbaka i på 225 o C i 20-25 minuter.
4. Mixa kikärterna med avokado, spiskummin, tahini, vitlök, citronsaft och olivolja till en slät röra.
5. Stek blomkålsriset i olja, smaka av med salt och peppar.
6. Fördela blomkålsriset i skålar och toppa med sötpotatis, avokadohummus, en halv avokado, picklad rödlök och srirachamajonnäs.

Vintips: Dags att skapa lite sommarkänsla och drömma sig bort med hjälp av ett glas rosé.Les Lauzerai es 2020 (varunr 2724, pris 129,-) passar utmärkt till denna vegetariska måltid, servera den runt 12 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor