Recept: Grillad lax med klyftpotatis och tomatsallad
Ingredienser: Hel lax, färsk timjan och rosmarin, färsk potatis, kvisttomater, citron, gul eller röd lök, vinäger, olivolja, salt och peppar.
- Tänd grillen och förbered önskade tillbehör med klyftpotatis och tomatsallad.
- Klyftpotatis: sätt ugnen på 220 grader. Skrubba potatis och skär bort fula delar. Skär potatisen i klyftor. Skölj den i ett durkslag och torka den torr med lite hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast stekpanna eller form. Blanda med olja, salt och peppar. Stek potatisen i ca 25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Vänd ev. runt efter halva tiden.
- Förbered fisken: fjälla, rensa och skölj ur fisken. Torka fisken torr med lite hushållspapper och skär 4-5 sneda skåror i skinnet på fisken.
- Gnid in den med två msk olivolja, någon msk citron och lägg in grovhackad rosmarin och timjan i fisken.
- Kläm fast fisken i ett fiskhalster om du har det.
- Grilla fisken ca 5-15 minuter per sida – beroende på storlek. Pensla med olivolja blandad med citronsaft några gånger.
- Tomatsallad: skölj och skiva tomaterna. Skala och strimla lök. Blanda tomater och lök med olivolja, vinäger, salt och peppar.
- Kontrollera så att fisken är genomstekt genom att skära ett snitt in mot benet förslagsvis vid huvudet och se så att fiskköttet är fast och genomstekt in vid ryggbenet.
- Ta ur fisken ur halstret och lägg upp fisken på ett fat.
- Strö över lite flingsalt, peppar, olivolja och citronsaft. Garnera ev. med färska örter.
- Servera den grillade hela fisken med önskade tillbehör ex. klyftpotatis, tomatsallad samt extra olivolja, salt, peppar och citronklyftor.
Vintips: Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724, 129kr.